כל ילד זקוק לעוגן וליציבות.
יציבה תקינה הינה יציבה יעילה, כזו שמחלקת את משקל הגוף בצורה אופטימלית על מערכת השלד ואינה פוגעת בתפקוד מערכות הגוף השונות (לדוגמא גו כפוף פוגע ביכולת הכנסה והוצאת האוויר לגוף).
יציבה תקינה מהווה בסיס ליכולות המוטוריות הגסות והעדינות ומאפשרת העברה ושליטה של כוח ותנועה לאברי קצה (כפות ידים, כפות רגליים).
לא קיים סוג אחד של יציבה יעילה.
היציבה משתנה בין ילד לילד ותלויה בגילו, במבנה גופו, מושפעת מטונוס השריר, כוחו, גמישות מפרקית ועוד. לכל ילד יש את "חליפת" היציבה האישית שלו והיא באה לידי ביטוי במראה האסתטי, כבסיס לתנועה, כבסיס להתנהגות, כבסיס לשקט התנועתי ורגיעת הילד.
ליקוי יציבתי גורם לכך שהילד עושה תנועות שמקריבות תנועתיות ו/או יציבות על מנת להשלים את המשימה הנדרשת, לדוגמא בזריקת כדור הילד עסוק בלא לעוף אחרי הכדור במקום לדייק את הזריקה.
יציבה תקינה מאפשרת תנועה בקו ישר, ללא בזבוז אנרגיה.
היציבה היא תוצר של גורמים גנטיים וסביבתיים המשפיעים על מבנה הגוף והיציבה הבסיסיים .
בנוסף לגורמים הגנטיים מושפעת היציבה מאוד מאורח חיים. לכן אנו יכולים להשפיע! לתמוך! ולבנות יציבה יעילה שתחזק ותאפשר לילד לפעול ממקום יציב ובטוח.
יש צורך בידע רב כדי לנתח את אופן היציבה של הילד על מנת למקסם את המענה שהיא נותנת לו.
מסרים יציבתיים משודרים לסביבה דרך מנחי גוף. נשאלת השאלה מה קדם למה. יציבה לא יעילה להתנהלות או להפך.
השפלת מבט שגוררת חולשה של שרירי צוואר, או חולשה שרירית שגורמת להשפלת המבט. המסר היציבתי בעקבות מנח גוף יכול להטעות, לכן יש צורך לנתח את היציבה ולהבין מה גרם למה.
אני סבורה שקיימת חשיבות רבה לאופן השתרשות כף הרגל באדמה כבסיס ליציבת הילד. כמו כן, תיקון מנח חגורת כתפיים שעליו מונח חלל הפה, יכול לשפר ולעזור במקביל לקלינאית תקשורת (בחלק מהמקרים).
שינוי בכף הרגל יגרור שינוי ביציבה.
להלן נביא דוגמאות למצבים ומנחים בעייתיים שיכולים להצביע על בעיות יציבה.
- ילד עם "מוסחות גבוהה", מסורבלות וגמלוניות בתנועה
- ילד שבעת משיכה או דחיפת דברים מועד (משיכת דלת, דחיפת כיסא).
- ילדים ש"נתקעים במנח", ולעומתם ילדים שכל הזמן רצים מהר.
- ילדים המדגימים קושי בקואורדינציה, חציית קו אמצע, א- סימטריה בגוף .
- מרכיבים הקשורים לפה כגון ריור, עוצמה ואיכות דיבור
לסיכום:
חינוך לטיפוח היציבה והפעלת השרירים המייצבים של עמוד השדרה מייעל את מערכת התנועה, החישה, מערכות פנימיות ונפשו של הילד ומאפשר "חליפה" תומכת יעילה.
יציבה נכונה הינה אבן יסוד לתנועה נכונה. מרכז לגוף שממנו ניתן לצאת בבטחה לפעולות.
כל ילד צריך שהגוף שלו יהיה בטוח וחזק כדי שהוא יכול לסמוך עליו. הגוף הוא כמו שלד של בנין. כאשר משקיעים ומחזקים אותו ניתן לבנות עליו בבטחה. בהתאם לגודל היסודות , כך העומס שניתן לבנות עליו
הביטוי: "יש לו עמוד שידרה…." מעיד על כך שעמוד השידרה הוא כלי הכרחי למקור החוזק והביטחון של הילד.